top of page
  • Foto van schrijverLove Safely

What about after? Lange termijn gevolgen van een toxische relatie

“Na een tijd zal je je wel beter voelen” is een zin die velen na een toxische relatie zullen aanhoren. Soms is dit inderdaad waar, anderen hebben iets meer ondersteuning en hulp nodig om te genezen van deze ervaringen.


Relaties starten meestal niet toxisch, eerder het omgekeerde. Je ziet het leven door een roze zonnebril. Je houdt van elkaar, alles gaat goed en je bent blij dat je elkaar hebt.


Je ziet de tekenen van een toxische relatie niet omdat ze zo klein zijn (check onze post over lovebombing).

Na een tijd merk je dat het gedrag van je lief aan het veranderen is. Ze willen je meer en meer controleren, zijn niet meer geïnteresseerd in wat je vertelt, wijzen je af, gedragen zich manipulatief en bedriegen je.


De eerste keer ga je op zoek naar wanneer het fout gelopen is. Waarom gedraagt je lief zich anders? Waarom krijg jij de schuld? Waarom is het zo vaak ruzie als je iets zegt? Je beslist dat het genoeg geweest is en gaat weg. Je lief belooft dat ze zullen veranderen. Voor een korte tijd gaat alles terug goed, maar dit is van korte duur. Zo is er een cyclus van ups en hele lage downs in je relatie.


Wanneer je toxische relatie uiteindelijk definitief voorbij is, zoek je vaak de schuld bij jezelf.

Je stelt je vragen zoals ‘Wat had ik anders kunnen doen?’, ‘Hoe had ik ervoor kunnen zorgen dat mijn lief niet zou gecheat hebben?’, ‘Waarom werd ik kwaad of was ik gekwetst wanneer mijn lief opmerkingen gaf?’, etc. Vaak is er voor het definitieve einde een hele vicieuze cirkel vooraf gegaan. Ups en downs, uit elkaar en terug samen, eventjes terug leuk en erna terug heel slecht. Dan is er nog de fase nadat je officieel uit elkaar bent, maar elkaar nog niet kan loslaten (of een iemand kan de andere niet loslaten). Jullie zien elkaar nog, jullie praten nog, etc. Het kan ook dat jij niets meer met hen te maken wilt hebben, maar dat je ex hier anders over denkt en je blijft achtervolgen.


Het is een cliché, maar terug opnieuw van jezelf leren houden en accepteren dat het niet jouw fout was zijn de eerste stappen in je healingsproces.

Het gedrag van je toxische ex is een reflectie van hen, en geen reflectie van jou. Hoe graag je iemand ook wilt helpen veranderen, dit is iets wat alleen zij kunnen beslissen. Door tijd te steken in selflove ga je voor jezelf ontdekken wat jij in een relatie wilt, en vooral nood aan hebt. Wederzijds vertrouwen, plezier, van elkaar houden, respect, kleine irritante trekjes van elkaar accepteren, op een goede manier kunnen omgaan met discussies, elkaar niet voor granted nemen, etc.


‘Winnen’ van je toxische ex is iets dat je niet echt verder gaat helpen. Je blijft jouw kostbare energie steken in een persoon dat je niet respecteert en zeker niet goed behandeld. Dit is het niet waard. Schrap toxische personen uit je leven, ontdek wat je zelf waard bent en wat je verdient. You deserve to be loved safely.


Now, let’s talk about some long-term effects van een toxische relatie.


Zelfvertrouwen

In een toxische relatie brokkelt je hele zelfvertrouwen langzaam maar zeker af. Je twijfelt over jezelf, over hoe je je moet gedragen – je begint te twijfelen over alles. Je wordt heel onzeker en angstig. Je voelt dat je ooit een heel andere persoon was en herkent jezelf niet meer.


Anxiety, depressie

Anxiety en depressie zijn twee veelvoorkomende effecten van een toxische relatie. Net doordat je constant de grond in geboord bent geweest door je ex, voel je je niets meer waard. Geen enkele break-up is gemakkelijk, een break-up van een toxische relatie nog minder. Je hebt veel verschillende gevoelens die je moet verwerken, maar je energie is zo extreem laag dat je hier vaak veel moeite mee hebt. Vele spreken van een ‘leeg’ gevoel, een gevoel dat je niets meer belangrijk vindt.


Nieuwe relaties

Het feit dat je een toxische relatie gehad hebt in het verleden, kan ook invloed hebben op je toekomstige relaties. Alle dingen die je hiervoor gezien hebt: twijfelen aan jezelf, anxiety, wantrouwen, emoties, etc. kan je meenemen in je nieuwe relatie. Zeker wanneer je het (nog) niet intern verwerkt hebt. Dit is waarom een relatie na een toxische relatie een moeilijke relatie is. Je moet alle ongezonde dingen die je als ‘normaal’ beschouwd terug afleren.


People pleasing

People pleasing kan zich al vertonen binnen je toxische relatie. Je praat hun toxisch gedrag goed door de schuld bij jezelf te leggen. Je probeert jezelf aan te passen naar hun beeld van jou met de hoop dat er minder ruzies komen. People pleasing is wanneer je altijd anderen wilt tevreden stellen, vaak ten koste van jezelf. Je bent zo gefocust op de noden van anderen dat je vaak je eigen noden vergeet. Je voelt je schuldig als je eens opkomt voor jezelf. Je bent niet verantwoordelijk voor anderen hun emoties. Alleen over je eigen emoties heb je controle. Als people pleaser vermijd je conflicten omdat je schrik hebt voor de reactie van anderen.


Zoals je hierboven hebt gelezen, is genezen van een toxische relatie niet altijd even simpel. Er ligt een hele weg voor je die je zal moeten afleggen, met vallen en opstaan. Ik geloof dat je dit zal lukken. Remember, you deserve to be loved safely



bottom of page