Mijn ex blijft me maar sturen, wat nu?
Zie je steeds de naam van je ex op je gsm verschijnen omdat ze je blijven sturen? Krijg je hier een ongemakkelijk gevoel van en weet je niet goed hoe je hier op kan reageren? Lees dan verder👇🏼

Digitaal geweld is het gebruiken van het internet om iemand te controleren of intimideren. Je ex die je nog steeds veel berichten stuurt nadat jij al gezegd hebt dat jij dit niet wil, is een vorm van digitaal geweld. Het klinkt misschien raar om dit 'geweld' te noemen, maar dat is het wel. We dragen onze gsm bijna altijd bij ons, het feit dat iemand je constant contacteert, tegen je wil, geeft je een enorm benauwd gevoel. Alsof je er niet aan kan ontsnappen.
Vanaf jij je oncomfortabel voelt met de hoeveelheid berichten, hun reactie op je antwoord tijden of wat ze vragen in die berichten, is er een probleem.
Gsm's zijn niet gemaakt om ons hiervan te beschermen. We hebben onze gsm's altijd bij de hand, wat wil zeggen dat we hun berichten onmiddellijk zien verschijnen op het scherm. Voor vele brengt dit een ongemakkelijk gevoel met zich mee. Waarom kunnen ze je niet gewoon met rust laten?
Hoe kan je ermee omgaan?
Het is niet makkelijk om hiermee om te gaan, vraagt veel geduld en sterke digitale grenzen langs jouw kant.
Digitale grenzen helpen je om jouw digitale wereld terug onder controle te krijgen. Je zet bepaalde stappen om ervoor te zorgen dat je niet overweldigd raakt door de vele berichten.
Laat je ex duidelijk weten dat de constante stroom van berichten moet stoppen. Dit is een vorm van stalking en digitaal geweld, en bovenal doet je ongemakkelijk voelen. Neem een screenshot van dit bericht. Antwoord erna niet meer op hun berichten.
Probeer screenshots van hun berichten te nemen. Wanneer, hoeveel, dreigende berichten, etc. Dit kan later van pas komen, moest je verdere stappen willen nemen wanneer de berichten niet stoppen.
Zorg dat je veiligheidssettings op je gsm goed aanstaan. Staat je locatie af? Kunnen mensen zien wanneer je online bent? Verander je wachtwoorden, zet je Instagram op privé, laat geen berichten van niet volgers/vrienden toe op sociale media.
Krijg je veel anxiety van telkens de berichten te zien verschijnen? Maak gebruik van je 'niet storen' setting op je gsm. Bij berichten kan je instellen dat een bepaald nummer geen meldingen geeft - zo kan je enkel je ex op stil zetten.
Laat mensen in je omgeving weten wat er aan de hand is. Zo weten zij ook dat je ex je blijft sturen, indien het escaleert weet je dat je er niet alleen voor staat.
Zoek op wanneer hun berichten volgens de wet tot online stalking behoren.
Waar kan je naartoe?
Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen en problemen. Neem zeker eens een kijkje op hun site. Je kan er ook in het echt terecht, want ze hebben verschillende locaties over heel Vlaanderen. Heb je nood aan een echte babbel, zoek eens op waar ze te vinden zijn in jouw regio. Natuurlijk kan je ze ook online bereiken via chat, telefoon en mail.
Heb je al gehoord van AWEL? Zij luisteren naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal of een probleem. Je kan chatten, bellen en mailen. Kijk eens op hun site, want die staat boordevol informatie.
Je kan ook altijd terecht bij 1712. Dit is een organisatie die zich specifiek richt op vragen rond geweld en misbruik. Je kan hen bereiken via chat, telefoon en mail. Op hun site kan je ook nog wat extra informatie vinden rond het geweld thema.