Hoe kan ik iemand in een gewelddadige relatie helpen?
Gewelddadige Relaties
Je relatie is gewelddadig wanneer er een grote ongelijkheid in controle en macht is. Je partner maakt alle beslissingen en je voelt alsof je geen keuze hebt.
WARNING! In het nederlands is er geen goede vertaling voor ‘abusive’, er is enkel het woord ‘gewelddadig’. Het is heel belangrijk dat jullie weten dat geweld niet alleen fysiek is. In een gewelddadige relatie kan ook emotioneel, seksueel en financieel geweld vallen.
Wat is een gewelddadige relatie?
Geweld in een relatie kan vele vormen aannemen; fysiek, seksueel, emotioneel, financieel en stalking. Gewelddadige relaties kunnen ontstaan tijdens een relatie, maar je kan ook nog steeds in een gewelddadige relatie zitten met je ex. (Wanneer deze je bijvoorbeeld niet gerust laat, hier kan je dan spreken van stalking).


Waarschuwingstekens
Een algemene uitleg is maar dat, algemeen. Hieronder hebben we enkele veelvoorkomende voorbeelden verzameld dat tekenen kunnen zijn van een gewelddadige relatie.
Let op! Jouw situatie kan hier niet bij staan en nog steeds een teken zijn van een gewelddadige relatie. Gebruik je buikgevoel en luister naar jezelf!
-
Je lief checkt je telefoon zonder je toestemming. Dit kan gaan over je foto's, berichten, sociale media. etc.
-
Je lief vernedert je vaak in het bijzijn van anderen. Je lief laat je expres slecht voelen door de opmerkingen die hij/zij maakt. Over hoe slim je bent, je uiterlijk, wat je allemaal kan, etc.
-
Je lief zegt vaak dat ‘niemand anders zou je willen’.
-
Je lief probeert ervoor te zorgen dat je je vrienden en familie niet meer ziet.
-
Je lief is heel jaloers en onzeker.
-
Je lief heeft heel harde en onverwachte uitbarstingen van woede en stemmingswisselingen.
-
Je lief is controlerend en bezitterig.
-
Je lief dwingt je of zet je onder druk om seks te hebben.
-
Je past je gedrag aan omdat je schrik hebt over wat je lief anders zou zeggen.
Wat kan je doen?
-
Praat met iemand. Een goede vriend of iemand van je familie. Een leerkracht op je school of een jeugdleider die je vertrouwt. Als je er met iemand over wilt praten die je niet persoonlijk kent, zijn er verschillende organisaties waar je terecht kan. (Klik hier om meer te weten te komen over waar je terecht kan)
-
Probeer het geweld te documenteren. Hou gesprekken of foto’s bij, schrijf ergens dingen op die je partner tegen je zegt zodat je het goed kan herinneren.
-
Besef dat je beter verdient!
Note: Naar een psycholoog of een hulporganisatie gaan betekent NIET dat er iets mis is met je. Jij bent absoluut niet de schuldige. Wees nooit bang om hulp te vragen en zoeken wanneer jij het nodig hebt.