top of page
Decorative graphic

Relaties

Decorative graphic

Relatie Spectrum

Je relatie bevindt zich op een spectrum, op een lijn. Een gezonde relatie ligt links, een gewelddadige relatie ligt meer rechts en een ongezonde relatie ligt in het midden van het spectrum. Je relatie kan verschuiven tussen deze drie opties, ze staat niet vast. Het is ook mogelijk dat je relatie zich tussen gezond en ongezond bevindt; dan heb je over het algemeen een gezonde relatie, maar zijn er wel ongezonde aspecten.

 

Hieronder vind je iets meer uitleg bij de soorten. Lees het zeker eens door!

Relatiespectrum zwart.png

Gezonde relatie

Een gezonde relatie tussen partners is gebaseerd op vertrouwen, respect, eerlijkheid en communicatie. Jullie steken allebei evenveel moeite in de relatie en kunnen compromissen sluiten. Je kan iets bespreken met je lief zonder schrik te hebben voor hun reactie. 

Ongezonde relatie

Een ongezonde relatie heeft ups, maar ook heel extreme downs. Jullie hebben geen goede communicatie, je vindt het moeilijk om tegen je lief te vertellen hoe je je voelt uit schrik voor hun reactie. Er is sprake van liegen tegen elkaar. Bedriegen komt ook vaak voor in een ongezonde relatie. Er is een iemand dat de andere probeert te controleren door bijvoorbeeld te eisen dat je met niemand van het andere geslacht contact hebt of te eisen dat je al je gesprekken laat zien zonder dat jij dit wilt. 

Gewelddadige relatie

Een gewelddadige relatie kan fysiek geweld bevatten, maar dit is geen must. Je kan ook in een emotioneel gewelddadige relatie terecht komen. Emotioneel geweld is even zwaar als fysiek geweld, alleen moeilijker om te herkennen. Dit gaat over manipulatie, beledigen, vernederen en gaslighting. 

Gezonde relatie

Gewelddadige relatie

Macht & Controle

Ongezonde relatie

Consent

Online Dating Veiligheid 

bottom of page