top of page

Online Dating Veiligheid

Geweld is niet altijd fysiek! Sociale media spelen een grote rol in onze relaties. We kunnen sneller elkaar opzoeken en met elkaar in contact komen, maar in gewelddadige en toxische relaties is de online wereld een extra manier om controle over je partner uit te oefenen.

Voel je je onveilig online?

Eerlijk, we hebben bijna altijd en overal onze gsm bij de hand. We zijn veel makkelijker bereikbaar dan onze ouders waren op onze leeftijd. Dit is leuk, contact houden met vrienden die je normaal niet veel ziet. Weten wat er aan de andere kant van de wereld aan het gebeuren is. Hou in gedachten dat de online wereld kan ook een manier zijn om je toxische of gewelddadige relatie in stand te houden. 

Voel jij je veilig online? Heb je het gevoel dat jouw lief je gsm gebruikt om je te controleren? 

Dit kan gaan over constante telefoons, berichten, verplicht worden om je locatie altijd in te schakelen, gestalkt worden, vernederd worden op sociale media, verplicht worden je paswoorden te geven, etc.

Dingen die je kan doen om je veiliger te voelen online

  • Nummers en personen blokkeren. No shame hierin, mensen die je niet wilt in je leven kan je simpelweg niet toelaten in je online leven. 

  • Je notificaties van bepaalde apps afzetten of minimaliseren (op deze manier bepaal jij wanneer je bepaalde berichten al dan niet wilt lezen. Je bent minder snel verrast.

  • Het uitzetten van leesbewijzen en wanneer jij online bent.

  • Je kan je gsm nummer veranderen en sociale media onder een andere naam aanmaken.

  • Kijk naar je vriendenlijst en verwijder personen die je niet kent of die je niet wilt dat ze jouw sociale media nog kunnen zien.

  • Verander al je wachtwoorden (ook van je cloud account als je lief daar ook toegang tot heeft).

Privacy online

Hieronder kunnen jullie enkele veelvoorkomende situaties vinden die te maken hebben met jouw privacy online. Heb je een vraag en staat hij er niet tussen? Stuur het ons dan door zodat we je verder kunnen helpen. 

Mijn lief verwacht dat ik al mijn wachtwoorden deel zodat ze mijn gsm kunnen checken wanneer ze willen. Ik voel mij hier niet comfortabel bij, maar wil geen ruzie maken. Wat kan ik doen?

Communiceer met je lief dat je je hier oncomfortabel bij voelt en vooral waarom. Stel ook aan hen de vraag waarom ze alles willen checken? Kijk samen of er een manier is om aan jullie beide noden te voldoen. Vergeet niet, jij moet nooit iets doen waar je je niet comfortabel bij voelt. Blijft je lief je gsm checken zonder dat je dit wilt, zelfs na jullie gesprekken hierover, dan heeft je lief geen respect voor jouw grenzen. Respect hebben voor elkaars grenzen is een basis vereiste voor een gezonde relatie. 

Mijn lief bepaalt wie ik wel en niet mag volgen op sociale media. 

Opnieuw is hier communicatie belangrijk! Vraag je lief waarom ze dit niet willen. Denk na over welke personen het gaat. Gaat het om enkele influencers die je totaal niet persoonlijk kent? Of gaat het over jouw persoonlijke vrienden en familie. Je kan zelf afwegen in welke mate deze twee situaties verschillen en je eigen conclusies trekken in hoeverre jij een compromis wilt sluiten. 

Mijn lief wilt dat ik uitdagende berichten of foto's stuur, maar ik voel me hier niet comfortabel bij. 

Again, je moet absoluut nooit iets doen waar jij je niet comfortabel bij voelt. Leg dit ook uit aan je lief. Luistert je lief niet of blijven ze aandringen, dan respecteert je lief jouw grenzen niet. Wil je meer weten over sexting, neem dan even een kijkje hieronder!

Zoek je meer info?

bottom of page