top of page

Wat is sexting?

'Sexting' is een samenraapsel van de twee engelse woorden ‘sex’ (seks) en ‘texting’ (berichten sturen). Het gaat niet alleen over seksuele berichten, maar ook pikante foto’s en filmpjes.


Heeft iemand je ooit al gevraagd om een foto te sturen wanneer je in je ondergoed staat of wanneer je naakt bent? Of heb je al zo’n foto ontvangen? Wil je meer weten over sexting en wat nu juist de risico’s zijn? Lees dan zeker eens verder.Sexting kan leuk zijn, het kan een manier zijn om je eigen seksualiteit te verkennen. Een manier om te flirten met je lief (of crush), om door lange afstand toch een gevoel van nabijheid te creëeren. Om deze redenen is het ook zeker normaal om aan sexting te doen, zowel binnen je relatie als wanneer je single bent.

Obviously is het een persoonlijke keuze of je aan sexting doet of niet. Als jij dit niet wilt doen, is dit natuurlijk ook compleet normaal. Je bent geen nerd, of je bent niet saai. Absoluut niet.

Jij drukt je seksualiteit gewoon op een andere manier uit. Je moet je vooral niet onder druk laten zetten om te sexten. Dit is een van de gevaren die bij sexting komt te kijken.


Je moet nooit iets doen waar jij je niet goed bij voelt. Wanneer iemand je onder durk zet om (deels) naaktfoto’s te sturen is dit een vorm van seksuele intimidatie – ook al kan het moeilijk zijn om je te verzetten tegen die druk (uit angst om er niet meer bij te horen), niemand mag je verplichten om aan sexting te doen.


Er is ook altijd een kans dat je foto’s worden doorgestuurd. Wat dan?

Wanneer iemand jouw foto’s doorstuurd zonder jouw toestemming, dan is dit ALTIJD strafbaar. Dit geldt ook voor omstaanders! Wanneer jij een gelekte naaktfoto toegestuurd krijgt van iemand, dan verwijder je ze best. Stuur je ze toch opnieuw door? Dan ben jij ook strafbaar.Wanneer is sexting oke?

1. Sexting is oke als jullie beide toestemmen

2. Sexting is oke wanneer er GEEN dwang of druk aan te pas gekomen is

3. Sexting is oke wanneer jullie beide gelijkwaardig zijn

Wanneer jullie beide goede afspraken maken, zich ook aan deze afspraken houden en zich comfortabel voelen bij elkaar is sexting een vorm van seksuele ontwikkeling. Al is sexting nooit zonder risico’s


Risico’s

Enkele veelvoorkomende risico's van sexting kort opgelijst.

  • Je foto’s kunnen verder verspreid worden zonder jouw toestemming.

  • Je foto’s kunnen gebruikt worden als chantagemiddel. Iemand dwingt je om nog foto’s te sturen of om offline seksuele handelingen te doen met de dreiging om anders je foto(‘s) te lekken.

  • Sexten onder druk of dwang. Je lief dat herhaaldelijk vraagt (en ‘smeekt’) om naaktfoto’s zet je onder druk.

Tips

Ben je van plan om seksueel getinte foto's of filmpjes te sturen naar iemand? Stel jezelf dan eerst de volgende vragen, en laat je niet te hard meeslepen in het flirterige verhaal zonder dat je je volledig op je gemak voelt.


  1. Wil jij het? Voel je je onder druk gezet? Heb je het gevoel dat wanneer je niets stuurt, dat de andere persoon je niet meer zal zien zitten? Foto's sturen enkel en alleen omdat de andere persoon ernaar vraagt (zonder dat jij dat echt wilt - maar je doet het maar omdat je hen niet teleur wilt stellen), is een teken van een ongezonde relatie.

  2. Vertrouw je de andere persoon? Vertrouw je hen nog steeds ook al zouden jullie ruzie hebben om je foto's niet door te sturen naar anderen?


Hier zijn enkele andere tips om voor een leuke en veilige sexting ervaring te zorgen!

  • Check in bij de andere persoon of zij akkoord zijn. Willen zij wel een foto van jou ontvangen?

  • Maak op voorhand duidelijke afspraken waar jullie beide zich comfortabel bij voelen. Alleen op snapchat, geen screenshots, hoeveel bloot wil je laten zien, etc.

  • Maak jezelf onherkenbaar. Zowel je gezicht als de achtergrond (bv je kamer). Probeer ervoor te zorgen dat mensen je niet kunnen herkennen.

  • Hou foto’s van anderen voor jezelf. Ook wanneer je een gelekte foto zelf toegestuurd kreeg.bottom of page