top of page
  • Foto van schrijverLove Safely

Ben ik te jaloers?

Vraag je je af of je soms te jaloers bent? Weet je niet goed waar de grens tussen gezonde en ongezonde jaloezie ligt?


Voor sommige is een klein beetje jaloezie iets dat ervoor zorgt dat de spark aan blijft. Jaloezie hoeft niet altijd iets ongezond te zijn. Het kan een manier zijn om elkaar te tonen dat jullie om elkaar geven. MAAR keep in mind dat jaloezie heel snel iets destructief, controlerend en ongezond kan worden.


Ik heb enkele vragen opgesteld waarover je even kan nadenken. Beantwoord je op veel van deze vragen met een 'ja, dit doe ik.' dan is je jaloezie ongezond. Voor zowel je lief als jezelf, want jaloezie neemt ook enorm veel energie van jou.


Never have I ever, with a jealousy twist :)

Heb je al ooit...

  • De berichten, mails, sociale media apps van mijn lief gecheckt?

  • Mijn lief (zonder echte bewijzen) beschuldigt van cheaten?

  • Mijn lief gevolgd om te weten waar ze zijn?

  • Meerdere keren gebeld of gestuurd wanneer mijn lief niet bij mij is om te checken waar en vooral bij wie ze zijn?

  • Ruzie gemaakt over het feit dat mijn lief zonder mij zou uitgaan?

  • Het moeilijk gemaakt voor mijn lief om hobby’s of werk te doen omdat ze dan andere personen zullen leren kennen?

  • Commentaar gegeven op de kledingstijl van mijn lief?


Heb je toch wel enkele keren ja op deze vragen geantwoord? Dan heb ik een volgende denk vraag voor je:


Waarom doe ik dit?Jaloezie heeft een reden, denk eens na voor jezelf waarom je jaloers bent? Heb je geen vertrouwen in je lief? Zijn er onzekerheden van jezelf die hiervoor zorgen? Ben je vroeger bedrogen geweest en heb je hier terug schrik voor?
Remember: Jaloers gedrag heeft als doel om het gedrag van je lief te controleren. Je wil dat zij zich anders gedragen. Dit kan zijn omdat je hen niet wil verliezen, maar op lange termijn kan dit je lief verder wegduwen, of zorgt ervoor dat ze dingen gaan verbergen voor je.


Wat zijn enkele tips om mijn eigen jaloerse gedrag aan te passen?

Misschien wil je helemaal niet jaloers zijn. Misschien stoort je eigen gedrag jou. Het neemt immers enorm veel energie en plaats in je hoofd om continu bezig te zijn met de worst case scenario's die kunnen gebeuren. Ik heb enkele tips opgesteld om jou hierin te helpen. Het kan natuurlijk nooit kwaad om extra hulp te zoeken, zeker als er diepere redenen voor je jaloezie zijn. Naar de therapeut of psycholoog gaan is niet erg! In 2022 zorgen we voor ons eigen mentale gezondheid ✍🏼


1. Stop met alles te checken.

Challenge jezelf om niet de berichten of sociale media van je lief te checken. Continu kijken naar wat je lief stuurt naar anderen, zorgt er alleen voor dat je hoofd meer op hol draait. Heb je een vraag of maak je je ergens zorgen over? Vraag het.


2. Structureer je dag niet rond die van je lief.

Plan je dag hoe jij het wil. Focus niet te hard op wanneer je lief gedaan heeft met school, werk of hobby's, en waarom ze je nog niets laten weten hebben. Probeer niet te zitten wachten tot je lief klaar is met alles, maar zet je eigen leven eerst. Je zal hierdoor ook minder gefocust zijn op je lief.


3. Probeer je gedachten te verzetten wanneer je voelt dat de jaloezie overneemt.

Voel je de jaloezie opkomen? Bedenk op voorhand enkele activiteiten die je kan doen om jezelf af te leiden. Gaan sporten, serie kijken, boek lezen, afspreken met vrienden, wat je maar wil. Probeer ook enkele affirmations in je notities te schrijven. Zo kan je er makkelijk aan. Een goed voorbeeld van zo'n zin kan zijn: 'Dit zijn maar gedachten die je hebt, dit zijn geen feiten.' of 'Dit is een situatie waar ik geen controle over hebt, ik kan alleen mijn gedrag controleren.' Bedenk nog enkele zinnen die jou helpen om terug tot rust te komen.


4. Praat met goede vrienden of iemand die je vertrouwt

Praten helpt, it's that simple. Praten met iemand die je vertrouwt helpt om dingen in perspectief te plaatsen.


5. Beslis om je lief te vertrouwen.

Harde waarheid: wanneer iemand je bedriegt is dat niet iets waar jij controle over hebt. Maak de keuze om je lief te vertrouwen. Dit wil niet zeggen dat ik van je verwacht dat je oogkleppen opzet en slecht gedrag moet goedkeuren. Absoluut niet. Ik zeg alleen: maak de keuze om je eigen hoofd en energie niet op te gebruiken in het zoeken naar redenen om je lief niet te vertrouwen. De waarheid zal altijd naar boven komen.


6. Focus op je eigen emotionele welzijn.

Jaloezie wordt erger wanneer je eigen onzekerheden opspelen. Misschien ben je in het verleden al bedrogen geweest en is je vertrouwen in het algemeen heel laag. Misschien voel je je niet goed in je vel en denk je daarom dat je lief je zal verlaten? Dit kan allemaal. Maar dit is nog steeds geen reden om je te gedragen op een ongezonde jaloerse manier. Sorry. Werk aan jezelf, doe dingen die je opnieuw goed in je vel laten voelen. Stop met je te vergelijken met anderen. Zie al de goede aspecten van je relatie.


7. Relaties kunnen eindigen.

Sucks to hear, maar sommige relaties eindigen beter. Een break-up kan zo enorm veel pijn doen, zeker wanneer je zo lang je best hebt gedaan om je relatie te doen slagen. Er is geen enkele manier om ervoor te zorgen dat je lief bij je blijft. Dit is iets waar iedereen mee moet leren leven. Onthou: je kan over een break-up geraken. You deserve to be loved safely.


Need help?

Zoek een psycholoog in de buurt op vindeenpsycholoog.be. Ben je student? Dan kan je bij jouw school goedkoop of zelf gratis een afspraak maken bij hun psychologen.

Vergeet ook zeker niet awel, overkop en tejohuizen.


Taking care of yourself is the new trend!

bottom of page