top of page

Macht & Controle

Het kan moeilijk zijn om een gewelddadige relatie te herkennen, zeker wanneer er geen fysiek geweld is. Je kan nog steeds in een gewelddadige relatie zitten ook al is er geen fysiek geweld! Macht en Controle vallen onder emotioneel geweld. Vaak is het gebruik van macht en controle geen eenmalig voorval, maar een patroon. De technieken die je gewelddadige partner gebruikt, zorgen ervoor dat je je zelfvertrouwen verliest en aan jezelf begint te twijfelen. 

Tactieken in een toxische relatie

Fysiek geweld is sneller te herkennen dan macht en controle in een relatie. Ook al liggen deze twee dingen vaak aan de basis van een toxische of gewelddadige relatie, ze worden veel minder snel herkend. Hieronder kan je enkele veel gebruikte tactieken van macht en controle in je relatie vinden. 

Dreigen en Druk

Dreigen of druk op je leggen om ervoor te zorgen dat je iets doet. Dreigen om je te verlaten of om zelfmoord te plegen als je iets niet wilt doen. Je illegale dingen laten doen tegen je wil. 

Intimidatie

Je schrik aanjagen door de manier waarop ze zich gedragen; roepen, tieren, dingen kapot maken, vechten met anderen, rondzwaaien met wapens.

Emotioneel geweld

Ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt alsof jij gek bent, vernederen, uitschelden, je schuldig laten voelen, je slecht laten voelen. 

Isolatie

Controle uitoefenen over wie je ziet, wat je doet, wat je leest en kijkt, wat je draagt, etc. Vaak doen ze dit met het 'excuus' van jaloezie. 

Minimaliseren en beschuldigen

Dit noemen we ook wel gaslighting. Heel luchtig doen over hun gedrag naar jou toe, lachen wanneer je uitdrukt hoe jij je voelt bij hun gedrag, ontkennen dat ze iets gedaan/gezegd hebben, de schuld bij jou leggen. 

Gaslighting

Je zwaktes tegen jou gebruiken

Je hebt hen verteld over je onzekerheden, maar nu worden ze telkens tegen jou gebruikt. 

'Je moet niet altijd zo wenen als ik je iets zeg over je buik. Jij hebt me zelf gezegd dat jij dat ook vindt.'

Voelen zich beter dan anderen

'Ik heb dit gestudeerd, dus ik zou nooit zo'n slechte job als hem uitvoeren. Kijk die ober rondlopen, hij doet zijn werk niet eens goed.'

Ze denken en gedragen zich alsof ze beter zijn dan iedereen rondom hen. Zeker mensen dat hen te hulp staan. Is je date onbeschoft tegen een serveerder? Dan moeten je alarmbellen al beginnen rinkelen. 

Stoken 

Stoken tussen jou en de mensen in je leven. Dit doen ze om je meer afhankelijk te maken van hen en ervoor te zorgen dat je verder wegdrijft van de andere mensen in je leven. 

'Wanneer je vrienden zeggen dat ik geen goed lief ben, zijn ze gewoon jaloers op ons. Je vrienden willen je neerhalen, ik zou dat nooit doen.'

Je vergelijken met anderen

Alles wat je doet wordt vergeleken met iemand anders dat het beter doet volgens je lief. Wat je ook doet, je doet het nooit goed genoeg voor hen. 

'Waarom kan je je niet gedragen zoals hem/haar? '

Nemen geen verantwoordelijkheid voor hun gedrag

Of het nu gaat over hun gedrag naar jou toe of iets dat fout gelopen is in hun leven, het is nooit hun fout. Het is altijd de fout van iemand anders. 

'Ik had je niet bedrogen, als jij mij maar genoeg aandacht gegeven had.'

Felle moodswings

De ene moment ben je de beste en de liefde van hun leven, terwijl je de andere moment precies niets waard bent in hun ogen. Ze kunnen van heel gelukkig heel snel naar extreem kwaad gaan.

'Waarom zorg jij er altijd voor dat jij mij zo kwaad maakt wanneer ik in een goede bui ben?'

Meer info nodig? 

bottom of page