Je leert iemand nieuw kennen. Alles loopt super goed. Ze luisteren naar je. Jullie hebben het leuk met elkaar. Er is niets aan de hand.
Je lief overspoelt je met complimenten, cadeaus, leuke uitstappen en zoveel lieve woorden. Liefde wordt gebruikt om controle over je uit te oefenen. Het is een manier om ervoor te zorgen dat jij je gedraagt zoals zij willen. Om controle over je uit te oefenen.
1. Te veel, te snel
Je moet iemand eerst leren kennen voordat je verliefd bent. Dit gebeurt niet onmiddellijk. Zegt iemand dat ze verliefd op je zijn na de eerste date? Dan klopt er iets niet.
Je kan liefde verwarren met iemand leuk vinden. Je kan enthousiast zijn om iemand beter te leren kennen. Dat is zeker oké. Zolang het op een comfortabel tempo is.
Het is mogelijk dat de persoon waarmee je op date bent, je aan het lovebomben is.
Wanneer het voor jou té snel en té veel voelt, zeg het! In een gezonde relatie zijn jouw grenzen even belangrijk. Je mag je niet verplicht voelen om 'ik hou van je' te zeggen.
2. Je bent hun 'soulmate' vanaf de eerste date
'Jij bent mijn soulmate'
'Ik kan niet meer zonder jou'
'Jij bent de persoon van mijn leven'
'Ik wil kinderen met je en met je trouwen'
Dit zijn dingen die je pas na een lange tijd samen kan beseffen. Je moet elkaar eerst leren kennen. Elkaars minder leuke kanten leren kennen. Dit tijd in beslag. Je kan dit onmogelijk weten na de eerste paar dates.
Heb je het gevoel dat je overdonderd wordt met de gevoelens van je lief (of de persoon waarmee je date)? Praat erover.
Er moeten enkele alarmbellen in je hoofd afgaan wanneer:
Ze hier een grote reactie (heel boos of verdrietig zijn) op hebben
Jouw gevoel niet belangrijk is
3. Heftige communicatie
Het is normaal dat jullie veel sturen, bellen en elkaar zien. Er zit iets niet juist wanneer je er een niet comfortabel gevoel van krijgt.
Heb je het gevoel dat je elke minuut van elke dag bereikbaar moet zijn?
Is de toon van de communicatie agressief of controlerend?
Is het gewoon te veel omdat jij niet graag stuurt?
Praat erover. De manier van communiceren moet comfortabel zijn voor jullie beide.
Stuur jij niet graag elke minuut van elke dag? Spreek dan bepaalde dingen af zoals een goedemorgen en een berichtje wanneer je thuis bent. Ben je niet op je gemak met de manier waarop ze tegen je spreken? Laat dit ook aan hen weten.
4. Heel dure cadeaus
Natuurlijk is cadeaus krijgen leuk. Je mag cadeaus ook aannemen van je lief.
Wanneer moet er dan een alarmbel afgaan? Heel vroeg je je relatie, heel dure cadeaus krijgen zonder een speciale reden. Dit is een teken van lovebombing.
Je krijgt een cadeau van enkele honderden euro's omdat je lief, de persoon waarmee je date wil laten zien hoeveel ze van je houden.
Ze zeggen vaak tijdens discussies of ruzies dat ze je zo een duur cadeau gegeven hebben.
5. Al je tijd willen
In een gezonde relatie heb je de ruimte om je eigen ding te doen. Dit kan tijd met je eigen vrienden zijn, of op jezelf iets doen. Voor beide moet je tijd hebben in een relatie.
Natuurlijk is het normaal dat je veel tijd met je persoon wil doorbrengen. Jullie hebben elkaar graag en het is leuk samen. Een relatie mag je leven niet compleet overnemen.
Wanneer je lief kwaad of geïrriteerd is wanneer je tijd met anderen doorbrengt, dan kan dit een teken zijn van een toxische relatie.
Dit zijn vijf voorbeelden van lovebombing. Het is niet omdat je lief een van deze dingen doet, dat het meteen als lovebombing is. Voel je je ergens ongemakkelijk bij omdat het zo vroeg in jullie relatie is, praat er dan samen over.
Lovebombing, het klinkt niet zo slecht?
Je krijgt veel complimenten. Je voelt je geliefd en je bent blij dat je iemand gevonden hebt die met je samen wil zijn.
Het blijft niet altijd zo super goed. Lovebombing is een manier om meer controle over je te krijgen.
In een toxische relatie zijn er veel lage punten. Je voelt je niet meer goed in de relatie en je wil afstand nemen. Wanneer je (toxische) lief dit doorheeft, zal die proberen je terug dichterbij te trekken.
Ze zullen al die dure cadeaus vermelden
Je terug herinneren hoe goed het was op het begin
Je krijgt net genoeg hoop om hen een nieuwe kans te geven. Je hoopt dat ze kunnen veranderen. Na een tijd begint het opnieuw. Het gaan opnieuw slecht. Jullie krijgen terug ruzie en je voelt je opnieuw zo slecht. Het is een soort van cirkel die steeds opnieuw gebeurd.
Beste manier om ermee om te gaan?
Praat erover.
Heb je het gevoel dat je lief niet naar je luistert? Wordt je lief kwaad? Dan zou er een alarmbel in je hoofd moeten afgaan.
Je kan niet al je energie in iemand steken die niet zal veranderen. You deserve to be loved safely 🫶🏼
Comments