top of page

5 Tekenen van lovebombing

Yay, nieuwe match op Tinder. Iemand leren kennen die grappig en lief is. Bovenal iemand waar je goed mee overweg kan. Jullie luisteren naar dezelfde muziek, jullie verstaan elkaars grapjes en ze lijken een goede persoon te zijn. Ze vertellen je dat je de liefde van hun leven bent, je krijgt massa's cadeaus en ze praten zelfs over trouwen. Small problem, jullie kennen elkaar nog meer enkele weken.


Helppp, wat is lovebombing?

Iemand nieuw leren kennen, alles loopt goed. Ze luisteren, jullie hebben het leuk met elkaar, er is geen vuiltje aan de lucht. Maar gaat het niet te snel?

Ze overspoelen je met complimentjes, cadeaus, leuke uitstapjes en ja, ook liefde om de controle te krijgen over je.

Lovebombing is een manipulatieve tacktiek dat vaak gebruikt wordt om iemand te controleren in een relatie.



Enkele tekenen van lovebombing

#1 Te veel, te snel

Van iemand houden neemt tijd. Dit gaat niet van de ene moment op de andere. Je moet iemand leren kennen voordat je kan zeggen dat je verliefd bent. Wanneer iemand je dit direct, na enkele dates zegt, moet je toch wat op je hoede voor zijn. Misschien verwarren ze liefde met iemand leuk vinden en zijn ze excited om je verder te leren kennen. That's okay, zolang je u hier bij comfortabel voelt. Ennn geen druk voelt om het terug te zeggen.


Het kan ook zijn dat ze je aan het lovebomben zijn. Gebruik telkens je gezond verstand, wanneer iets te veel en te snel voelt, communiceer het naar hen toe!

#2 Je bent hun 'soulmate' vanaf de eerste date

Hetzelfde geldt voor 'jij bent mijn soulmate', 'ik kan nooit meer zonder jou', etc. ZEKER wanneer jij een stressy gevoel ervan krijgt. Het neemt tijd om te beseffen dat je een lange tijd met iemand zou willen samen zijn. Je moet elkaar leren kennen, leren omgaan met elkaars minder leuke kanten en dit neemt nu eenmaal tijd.


Wanneer je het gevoel hebt dat diegene waarmee je aan het daten bent je overdonderd met hun gevoelens, praat er dan over. Hebben ze een grote reactie hierop? Is jouw gevoel van comfortabelheid binnen jullie relatie niet hun prioriteit? Dan moeten er enkele alarmbelletjes afgaan.


#3 Intense communicatie

De persoon waarmee je aan het daten bent, je lief/friends with benefits/welk label jullie verkiezen, is een groot deel van je leven. Het is compleet normaal dat jullie elkaar veel horen, zeker op het begin. Sturen, face-timen en bellen op verschillende momenten van je dag is meer dan normaal. Maar vanaf je op het punt bent waar jij er een stressy gevoel van krijgt, dan zit er iets niet juist. Heb je het gevoel dat je elke minuut van elke dag bereikbaar moet zijn? Is de toon van de communicatie agressief of controlerend? Is het gewoon te veel omdat jij niet een persoon bent dat graag stuurt? Eerst en vooral spreek erover. De manier van communiceren moet comfortabel zijn voor jullie beide.


Stuur jij niet graag elke minuut van elke dag? Spreek dan bepaalde dingen af zoals een goedemorgen en een berichtje wanneer je thuis bent. Ben je niet op je gemak met de manier waarop ze tegen je spreken? Laat dit ook aan hen weten.


#4 Heel dure cadeaus

Cadeaus krijgen is leuk obviously, ik ben hier ook niet om te zeggen dat je geen cadeautjes mag aanvaarden. Maar wanneer je heel snel, heeeel dure cadeaus krijgt zonder echt een speciale reden dan is dit toch wel een teken van love bombing. Krijg je een cadeau van enkele honderden euro's gewoon zomaar omdat ze willen laten zien hoeveel ze van je houden wanneer jullie nog maar net aan het daten zijn? Hou deze rode vlag in je hoofd.


#5 Al je tijd inpalmen

In elke gezonde relatie is er steeds ruimte om je eigen ding te doen. Is dit jouw me-time of je tijd met je vrienden, dat maakt geen verschil. Er moet plaats zijn voor beide in je relatie. Natuurlijk is het normaal dat je veel tijd met je persoon wilt doorbrengen, jullie zijn op de roze wolk van net samen te zijn en alles is leuk en goed.


Een relatie mag niet je hele leven compleet overnemen.

Jij was een persoon met een leven vol vrienden, familie en dingen die je ging doen. Een relatie voegt iets toe aan je leven, het mag geen dingen wegnemen. Wanneer je lief kwaad of geïrriteerd is wanneer je tijd met anderen doorbrengt, dan kan dit een teken zijn van een toxische relatie.


Dit zijn allemaal voorbeelden. Het is niet omdat je lief een van deze dingen doet, dat het meteen als lovebombing gezien moet worden. Voel je je ergens ongemakkelijk bij omdat het zo vroeg in jullie relatie is, praat er dan samen over.


Lovebombing, het klinkt niet zo slecht?

Ja, je wordt overladen met complimentjes. Je voelt je gewild en je denkt dat iemand eindelijk van je houdt zoals je bent. Maar dit is niet altijd even waar.

Lovebombing blijft niet duren, het is een tactiek om je uiteindelijk meer en meer controle over je te krijgen. Als snel val je van de roze wolk af, vaak wanneer de persoon je totaal begint te negeren of je het gevoel geeft dat je een last bent.

Op een bepaald punt ga jij zelf je afstand nemen. Je beseft dat je beter verdient, je hebt geen energie meer om in hen te steken wanneer ze toch niet antwoorden of je probeert verder te gaan met je leven. Wanneer je toxische lief/persoon dit doorheeft, zullen ze opnieuw hun best doen om je terug dicht tot bij hen te trekken. Een nieuwe fase van lovebombing begint. Ze geven je juist genoeg zodat je hoopt op een betere relatie, ze geven je net genoeg hoop dat ze kunnen veranderen, ze geven je net genoeg dat je nog bij hen blijft. Om na een tijd terug volledig af te haken en je een slecht gevoel te geven.



Beste manier om ermee om te gaan?

Altijd eerst erover spreken samen, probeer de conversatie aan te gaan. Heb je het gevoel alsof je tegen een muur praat? Luistert de persoon niet naar je of worden ze zelfs kwaad? Sla de deur toe. Stap weg en kijk niet om. Jij verdient beter dan al je energie in iemand te steken die niet zal veranderen, en bovenal al jouw energie en goede vibes zal laten verdwijnen.



bottom of page