top of page

Rode vlaggen op je eerste date

Wat zijn enkele rode vlaggen waar je op kan letten bij je eerste date? Wij geven tien dingen waar je zeker en vast op moet letten bij een (eerste) date.


Rood kruis, neon

#1 Je voelt je oncomfortabel

Vertrouw op je gevoel. Krijg je een ongemakkelijk gevoel, maar kan je niet precies zeggen waardoor je dit gevoel krijgt? Vertrouw er maar op.


#2 Te veel en te snel

Je date wilt te veel en te snel. Hiermee bedoel ik vooral op het vlak van seks. Jij stelt je eigen grenzen en je date moet daar respect voor hebben.


Wanneer je op voorhand aangegeven hebt dat het je alleen om een hook-up gaat, dan is het iets logischer dat de conversatie sneller op het onderwerp van seks valt. Maar wanneer je op een date gaat zonder dit op voorhand besproken te hebben, dan is het toch wel een rode vlag wanneer je date er al op de eerste date over begint.


Hier is het belangrijk om je eigen grenzen in het oog te houden!

Vind je het niet vervelend dat je date zo snel overgaat op het onderwerp van seks en ben je er wel voor te vinden? Geen probleem! You do you.


#3 Te laat komen

Iedereen kan natuurlijk wel eens te laat komen. We weten allemaal dat het openbaar vervoer in België niet altijd even stipt is. Het gaat hier niet om 5 of 10 minuutjes te laat zijn, dat kunnen we niemand kwalijk nemen.


Met deze rode vlag bedoel ik te laat komen zonder iets te laten weten. Wanneer je date een kwartier of langer te laat is, zonder je even iets te laten weten dan is dit een grote rode vlag. Zo laten ze zien dat ze eigenlijk totaal geen respect voor je tijd hebben. Een berichtje sturen of even bellen is een kleine moeite in deze situatie. Als je date deze kleine moeite al niet wilt doen om jou op je gemak te stellen, dan moeten er al belletjes afgaan in je hoofd.


#4 Veel praten, geen vragen stellen

Wanneer je date alleen maar aan het woord is en jou geen vragen stelt, dan is dit toch wel een rode vlag. Op een date is het de bedoeling dat jullie elkaar leren kennen. Je date moet dan ook een interesse in jouw leven hebben.


Wanneer je op het einde van je date het gevoel hebt dat jij alles over hen weet, maar zij niets over jou, dan kan dit een teken zijn van hun egoïsme en zelfbelang.

#5 Jij moet alles plannen

Jij hebt alles gepland voor jullie date. Was het moeilijk om je date enthousiast te maken om op date te gaan? Heeft je date gezegd 'ik kom mee als jij alles plant.' of iets in die aard? Dan moet je toch wel aandacht geven aan deze rode vlag.


Natuurlijk kan je lieve dingen doen voor je date, een leuke date plannen is een leuk romantisch gebaar. Je moet natuurlijk wel in je hoofd houden dat je date ook een verantwoordelijkheid heeft om dingen te plannen. Niet alles moet van jouw kant komen.


#6 Ze kunnen geen tijd/plek vastleggen

Deze rode vlag ligt in de lijn met de vorige. Krijg je geen duidelijk antwoord over de tijd en datum? Moet je meerdere keren vragen om eindelijk iets vast te leggen? Voel je dat je date er niet zo veel moeite in steekt en geen tijdstip of datum kan aanduiden?

Zoals ik al zei: jij verdient iemand die moeite doet voor jou.

Je date moet ook een deel van de verantwoordelijkheid opnemen om echt op date te gaan. Wanneer dit niet zo is en alles van jouw kant moet komen, dan zal dat waarschijnlijk altijd gebeuren in jullie relatie.


#7 Love bombing

Romantische aandacht krijgen is natuurlijk heel leuk. Maar wanneer je date veel te romantisch is op de eerste date; extreem veel complimentjes, overmatige cadeautjes, praten over de toekomst waar ze je aan hun ouders willen voorstellen, etc. Dit staat ook wel bekend als 'love bombing' en is een tactiek dat vaak gebruikt wordt om je ervan te overtuigen dat jij de ware bent voor hen.

Je date doet zich in principe veel beter voor dan ze eigenlijk zijn. Houd in je achterhoofd dat dit iets is wat gaslighters vaak toepassen om je tot hen aan te trekken.

Ze zetten je op een voetstuk. Op het begin kan je helemaal niets verkeerd doen, alles wat je doet is geweldig. Na een tijd zal je merken dat niets goed genoeg is om hen te plezieren.


#8 Er is een verschil tussen humor en beledigen

Het gezegde 'plagen is om liefde vragen' ben ik sowieso al absoluut geen fan van. I mean, waarom zou je iemand ambeteren dat je graag hebt?

Nu, Iedereen maakt wel is een mopje. Je kan je date speels wat plagen en er samen mee lachen. Dat is heel normaal, maar er is een verschil tussen leuk plagen en gemeen plagen. Vraag aan jezelf welk gevoel je krijgt na zo'n mopjes? Moet je ermee lachen of voel je je gekwetst of ongemakkelijk? Maakt je date mopjes over hetgene waar jij net wat onzeker over bent? Weet je date dit en maken ze er nog steeds mopjes over? Vertel het je date! Als ze dan zeggen dat je te gevoelig bent, wijs ze maar onmiddellijk de deur. Zo'n reactie geeft aan dat ze geen respect hebben voor jouw gevoelens.


#9 Praten vaak over hun ex en/of bekritiseren hen

Natuurlijk moet je op een bepaald tijdstip de conversatie over jullie exen hebben. Of jullie dit doen op de eerste date of enkele dates verder is jullie zaak. Loopt de conversatie natuurlijk en komt een van jullie exen ter sprake? So be it. Er is wel een verschil tussen deze conversatie na enkele dates te hebben op een normale manier en alleen maar praten over je ex op een eerste date. Alles met limieten.

Wanneer je date bijna alleen maar over hun ex spreekt tijdens jullie date dan is de kans heel groot dat ze nog niet over hun ex heen zijn en hun verleden nog niet verwerkt hebben.

Waar je in dit geval ook op moet letten is hoe ze over hun ex praten. Zijn ze heel kritisch over hun ex, en vertellen ze je hoe het allemaal de fout van hen was? Dat is toch ook een rode vlag. Het laat zien dat ze moeilijk zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun aandeel in de relatie.


#10 Onbeleefd tegen het personeel

Je kan veel te weten komen over hoe iemand echt is door te kijken naar hoe ze andere mensen behandelen. Op een eerste date is dit vooral personeel dat gewoon hun job aan het doen is. Ze zullen hun beste beentje voorzetten tegenover jou, maar als ze onbeleefd zijn tegen andere mensen weet je vaak al hoe laat het is.


bottom of page