top of page

Grenzen stellen in je relatie

In een gezonde relatie respecteert je lief jouw grenzen. Grenzen leren stellen is niet altijd even makkelijk, zeker wanneer je dit niet gewoon bent. Daarom zijn hier enkele tips!


Wat zijn grenzen in een relatie?

Grenzen binnen je relatie laat je lief weten met wat je comfortabel bent. Goede grenzen stellen zorgen voor een betere mentale gezondheid. Je laat mensen in je leven weten wat je van ze verwacht en vooral wat jij niet toe laat in je leven.

Je grenzen zijn een vertaling van wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn in jullie relatie, hoe jij behandeld wilt worden. Met andere woorden gezonde grenzen stellen in je relatie is een vorm van self-care.

Jouw grenzen kunnen emotioneel, fysiek of digitaal zijn. Hier geef ik enkele voorbeelden van grenzen. Je kan er wat inspiratie uithalen om je eigen persoonlijke grenzen op te stellen.

  • Ik heb geen probleem om mijn locatie te delen, maar mijn wachtwoorden hou ik graag privé.

  • Ik kan niet altijd antwoorden wanneer ik aan het werk ben of wanneer ik op school zit.

  • Ik voel me niet comfortabel wanneer je modellen volgt op instagram en al hun foto's liked.

  • Ik vind het echt super leuk wanneer je een avond voor mij kookt.

  • Ik spendeer graag tijd met je, maar ik heb ook tijd voor mezelf nodig. (Ik game dan graag met mijn vrienden op mijn gemak, ik lees dan graag mijn boeken, etc.)

  • Ik voel me niet comfortabel met kussen in het openbaar.

  • Ik besef dat we ruzie zullen maken en soms even tijd voor onszelf nodig hebben, maar ik voel me er niet goed bij als we dagen erna niet tegen elkaar spreken. Ik zou graag ruzies oplossen door open en eerlijk met elkaar te praten.

  • Ik voel mij comfortabel met kussen en elkaar aanraken, maar ik ben nog niet klaar voor seks.


Besef dat elke persoon andere grenzen heeft! Jouw grenzen zijn jouw grenzen en daar hoef je je helemaal niet voor te schamen. Jij hebt jouw grenzen, en dat geldt ook voor je lief. In een gezonde relatie worden de grenzen van beide gerespecteerd.


Hoe leg ik mijn grenzen uit?

Communicatie, communicatie, communicatie. Ik kan het maar niet genoeg zeggen.

Het kan dat je misschien niet onmiddellijk snapt vanwaar bepaalde grenzen van je lief vandaan komen. Omgekeerd kan dit ook gebeuren. Het is daarom belangrijk dat jullie open en eerlijke conversaties voeren over jullie grenzen. Bespreek waarom je een bepaalde grens hebt, hoe je u daarbij voelt en hoe belangrijk de grens voor je is. Mensen zijn geen mind readers, duhh. Je zal je grenzen duidelijk moeten aangeven en erover praten als je wilt dat je lief weet wat je grenzen zijn en ze dan ook kan respecteren.


Verwacht niet dat je lief jouw grenzen kan begrijpen wanneer je alleen maar hints geeft, let's face it dat zal voor jou alleen maar tot frustratie leiden.

Denk eens na over jouw grenzen

Denk op voorhand na over wat jouw grenzen zijn, schrijf ze ergens op zodat je ze goed kan zien in woorden. Zo kan je jouw gevoelens en gedachten een beetje ordenen en een duidelijke grens opstellen.


Communiceer je grenzen op een duidelijke manier

Vertel je lief over jouw grenzen op een duidelijke manier. Leg uit waarom jij je zo voelt in bepaalde situaties. Dit hoeft niet altijd in een hele serieuze conversatie te gebeuren. Dit kan ook op een luchtige manier. Wanneer je lief iets doet dat je graag/niet graag hebt, kan je hen dit gewoon laten weten met een simpele 'hey, ik vind het heel leuk als je dit doet...' of 'Ik voel me er niet comfortabel bij als we...'. Zo weet je lief ook direct wat er aan de hand is.


Kunnen mijn grenzen veranderen?

Natuurlijk kunnen je grenzen veranderen! Jij groeit, je lief groeit en jullie relatie groeit. Het kan zijn dat je je oncomfortabel voelt bij bepaalde dingen in het begin van jullie relatie, maar dat je naarmate je elkaar beter leert kennen dat je merkt dat het veel minder het geval is.

Je hebt het recht om je grenzen te veranderen doorheen de tijd. Bepaalde grenzen laten vallen of versoepelen en je mag zeker ook nieuwe grenzen aangeven.


Het is belangrijk om dit telkens te communiceren naar je lief. Zorg er ook voor dat je beslissing om je grenzen aan te passen van jou komt, en niet door druk van anderen.


You deserve to be loved safely. Gezonde grenzen zijn een groot deel van je veilig, gerespecteerd en op je gemak te voelen in je relatie zonder jezelf erin te verliezen.

bottom of page