top of page

Ongezonde dingen in je relatie waar je niet bij stilstaat

We gedragen ons allemaal soms wel eens toxic, zolang je je ervan bewust bent kan je er iets aan doen!
#1 Ongezond ruzie maken

Veel van ons, myself included, hebben geen gezond gedrag wanneer we ruzie maken. Ruzies en discussies zijn normaal in elke relatie. Je bent niet dezelfde persoon als je lief, dus het is compleet logisch dat jullie op sommige vlakken botsen. Al moet je wel op de juiste manier ruzie maken, wat niet altijd gemakkelijk is. Er kunnen snel ongezonde gedragingen insluipen wanneer je kwaad bent. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Weglopen zonder iets te zeggen

  • Dagen negeren omdat je kwaad bent

  • Niet uitleggen waarom je kwaad bent

  • The silent treatment

Tijdens ruzies is communicatie ook van groot belang! Natuurlijk kan je even tijd voor jezelf nemen tijdens een grote ruzie. Jullie moeten allebei even afkoelen, maar na verloop van tijd zullen jullie toch communiceren om de ruzie te bespreken en op te lossen.


Je bent niet dezelfde persoon als je lief, dus het is compleet logisch dat jullie op sommige vlakken botsen. Al moet je wel op de juiste manier ruzie maken, wat niet altijd gemakkelijk is.

#2 Kritiek geven

Wanneer je vaak kritiek geeft op de persoonlijkheid van je lief, is dit een ongezonde trek die je vertoont. Nu vraag je je misschien af wat ik hier nu juist mee bedoel.

'Je bent weeral is te laat, waarom ben jij altijd te laat als we ergens afspreken? Jij bent zo egoïstisch en denkt nooit aan mij.' Dit is een voorbeeld van kritiek op de persoonlijkheid van je lief.

Opmerkingen zoals dit voorbeeld zullen uiteindelijk alleen maar voor meer frustraties zorgen in jullie relatie en bovenal niets oplossen. 'Ik voel mij vergeten als je te laat komt als we hebben afgesproken. Ik denk dan dat je geen tijd met mij wilt doorbrengen, of ik voel mij niet belangrijk in je leven.' Dit is een beter antwoord op de situatie. Duidelijke communicatie over hoe jij je voelt zonder je lief onmiddellijk aan te vallen.


#3 Het checken van de berichten van je lief

En dit ZONDER toestemming. Is je lief even weg en ligt hun gsm in de buurt? Heb jij al eens snel hun gsm gepakt en door de berichten gekeken zonder dat ze dit wisten? Als het antwoord hierop ja is, dan heb ik een vraag voor jullie.

Denk eens na waarom je dit deed? Ben je naar iets specifieks op zoek of wou je gewoon weten met wie je lief aan het praten is? En bovenal, waarom kan je dat niet gewoon rechtstreeks aan je lief vragen?

Opnieuw is hier het belangrijkste om te communiceren met je lief!


#4 Je bent ondankbaar

In elke gezonde relatie is het belangrijk om dankbaar te blijven voor elk klein ding je lief voor je doet. Nee, je hoeft niet telkens uren lang danku te zeggen. Maar iedereen wordt graag geapprecieerd.

Doet je lief iets extra om je dag beter te maken? Zeg dat je het apprecieert en bedank hen.

Vaak heeft dit tot gevolg dat je lief dit vaker voor je zal doen, want iedereen maakt hun lief wel graag blij! Remember, om hen niet for granted te nemen.#5 Niet kunnen vergeven

Haal je tijdens jullie ruzies dingen op dat al een tijd geleden gebeurd zijn? Dingen waar jullie al over gepraat hebben en waarvoor jij je lief al vergeven hebt? Maar blijf je ze toch bovenhalen wanneer je kwaad bent?


Herken je jezelf hierin? Kijk dan eens bij jezelf hoe het komt dat je deze dingen telkens weer bovenhaalt in ruzies of discussies. Waarom haal je dit telkens opnieuw naar boven? Kan het zijn dat je het eigenlijk nog niet vergeven hebt? Wil/kan je het vergeven? Ik zou je aanraden om hier opnieuw met je lief over te spreken.


bottom of page