top of page
  • Foto van schrijverLove Safely

Love languages

De manier waarop jij laat ziet dat je van iemand houdt en hoe jij graag wilt dat iemand laat zien dat ze van jou houden.


Wat is het?

Heel veel mensen spreken de laatste tijd over love languages, maar wat is het juist?


Je love language, of in het Nederlands, je liefdestaal is de manier waarop jij liefde toont en graag krijgt. Niet iedereen laat hun liefde op dezelfde manier zien en soms (lees: vaak ;) ) leidt dit tot frustraties en zelf discussies.


Even een klein theorie stukje omdat het concept love languages door Gary Chapman ontworpen is. Hij heeft er ook een boek over geschreven genaamd: The 5 Love Languages: The Secret to Love That Lasts. Als je grag boeken leest over dit onderwerp, give it a go!

Nu terug naar mijn uitleg. Welke love languages zijn er allemaal?


Wat zijn ze?

Positieve woorden (Words of Affirmation)

Misschien denk je obviously dat iemand graag een complimentje krijgt. Daar heb je volledig gelijk in, maar voor iemand met positieve woorden als liefdestaal is dit nog belangrijker. Zij zien liefde als complimenten, bemoedigingen, je gevoelens uitspreken.


- Damnn, dat staat je goed.

- Ik vind het echt leuk dat je tijd hebt vrijgemaakt voor mij in je drukke schema

- Dankjewel dat je dit gedaan hebt voor mij.

- Je bent super goed bezig! Die examens ga je knallen

- Ik ben trots op jeTijd en aandacht (Quality time)

Samen tijd doorbrengen is voor iemand met deze love language de manier om hun te laten zien dat je van hen houdt. Daarmee wil ik niet zeggen dat je elke minuut van elke dag samen moet zijn. Er zijn verschillende manieren om tijd samen door te brengen. Zo kun je bij elkaar in de buurt zijn, maar toch nog steeds elk jullie eigen ding doen. Tijd vrijmaken om even met elkaar te praten, in het echt of even bellen. Gewoon eens vragen hoe iemands dag geweest is, is een manier van quality time door te brengen met elkaar.


- Luisteren en aandachtig zijn waneer ze iets zeggen

- Tijd vrijmaken om iets kleins samen te doen, zoals een lunch of wandeling

- Vragen of ze samen willen studeren


Cadeaus (Gifts)

Neeee, dit is geen excuus om giga dure cadeaus van je lief te vragen omdat dit je love language is. Wanneer cadeaus bovenaan in je lijst staan dan hou je van cadeaus, maar je houdt vooral van de gedachte die erachter zit. Ze hoeven absoluut niet gekocht zijn, maar kunnen ook zelfgemaakt of gevonden zijn. Dingen zoals ‘oh, ze denken aan mij doorheen de dag.’ en ‘Ze hebben onthouden wat ik zo graag wou hebben.’ Zijn dingen die door je hoofd gaan wanneer dit je liefdestaal is.


- Een kleine post-it met een tekstje

- Een bos bloemen, of honestly zelfs een bloem is kapot cute

- Iets dat ze al enkele keren hebben gezegd dat ze graag willen hebben

- Iets dat je aan hen doet denken


Dienstbaarheid (Acts of Service)

Kort uitgelegd is dit ‘iets doen voor je lief’. Hen helpen met dingen die ze moeten doen of iets speciaals voor hen doen vallen hier allebei onder. Je doet graag dingen voor je lief en vindt het niet erg om hier tijd in te steken. Zo toon je dat je van hen houdt. Omgekeerd vind je het leuk als je lief moeite doet om dingen voor jou te doen.


- Eten halen terwijl jij nog voor school aan het werken bent

- Even opruimen voordat je komt

- Producten die jij nodig hebt om bij hen te blijven slapen voorzien

- Met je meegaan wanneer je moet gaan tanken (of andere boodschappen moet gaan doen), of het voor jou doen.


Lichamelijk aanraking (Touch)

Lichamelijk contact is iets dat je waarschijnlijk wel kent. We hebben allemaal soms eens nood om de persoon van wie je houdt eens goed te knuffelen, maar voor iemand met deze love language is het toch net dat tikkeltje extra. Het hoeft niet altijd full on kussen te zijn.


- Tikje op de schouder

- Dicht tegen elkaar zitten

- Een massage geven

- Hand op de rug wanneer je een deur binnengaat
Zoals ik al zei heeft iedereen een eigen love language. Je hebt er enkele die bovenaan je lijst staan en enkele waar je minder belang aan hecht.

Wanneer jij en je lief verschillende love languages hebben, kan dit frustraties met zich meebrengen. Jij voelt je niet geliefd omdat je niet dezelfde love language als je lief hebt.

Hoe weet ik wat ik ben? (of iemand anders?)

Doeeee een test. Zoek online de term love languages of gewoon in het Nederlands liefdestaal op. Je vindt honderden tests dat je kan doen. Laat je lief ook de test doen, zo weet je hoe jij aan hun kan tonen dat je van hen houdt.

bottom of page