top of page

Romantiseren van toxische relaties in series

Het thema 'liefde' speelt al jarenlang een rol in veel series of films die we op TV zien verschijnen. We spiegelen graag ons eigen leven aan dat van een serie of een film. Hierbij vergeten we maar al te graag alle toxische gedragingen van de personages omdat we hen zo hard shippen als koppel.


Het probleem met deze representaties op tv is niet enkel dat het toxische relaties laat zien, maar vooral dat kijkers dit gaan zien als de norm. We zien zoveel voorbeelden van toxische elementen die deel uit maken van een relatie op tv. Het gaat niet alleen over emotioneel en zelfs fysiek geweld, maar ook over relaties waar een van de partners een machtspositie over de andere heeft (of gewoonweg veel ouder is). In series kan dit dan bijvoorbeeld als spannend afgebeeld worden. Denk maar aan de show pretty little liars, de relatie tussen Ezra en Aria.
Een valkuil van het tonen van zulke relaties is bijvoorbeeld het goedpraten van het gedrag van je lief.. Je hoopt dat jullie alle gigantische obstakels kunnen overwinnen en een 'gezonde' relatie zullen hebben, net zoals op tv. Je kan het gedrag van je lief minimaliseren omdat dat personage op TV er niet veel aandacht aan gaf. Maar weet dat je jezelf absoluut niet hoeft te spiegelen aan de personages. Jij beslist zelf wat jij acceptabel vindt in je relatie en wat absoluut niet. Het is niet omdat iemand hun lief vergeven voor bedriegen op tv, dat jij dit automatisch ook moet doen.


Liefde wordt vaak gebruikt als excuus voor toxisch gedrag op TV.

Controleren wordt gezien als beschermend, stalken wordt gezien als een teken van iemand te missen, cheaten komt veel voor en wordt telkens opnieuw vergeven, en nog zoveel meer. Je perspectief wordt zodanig aangepast tijdens het kijken van zo'n relaties, dat je dit allemaal als normaal en vooral gezond in een relatie vindt. Koppels zullen altijd hun ups en downs hebben, maar de manier waarop er met elkaar omgegaan wordt tijdens deze struggles mag niet toxisch zijn. De media zou vaker positieve manieren moeten vertonen waarop koppels met hun problemen kunnen omgaan.


Als je kijkers het gevoel geeft dat ware liefde zich uit in al deze toxische gedragingen, dan is het onmogelijk voor hen om toxisch en gezond gedrag van elkaar te onderscheiden in hun eigen relaties.


Welke koppels herken jij?


#1 Victorious: Jade & BeckJade en Beck zijn een koppel van de tienerserie Victorious. Ze waren het IT-koppel van de school en waren beide niet mis om naar te kijken. Wanneer je de roze bril even afzet, merk je meteen dat deze twee alles behalve een gezonde relatie hadden. Ze maakten bijna iedere aflevering ruzie met elkaar, waren extreem jaloers, bezitterig en verdraaiden elkaars woorden.


Beck: "Het is niet mijn fout dat jij altijd jaloers bent."

Jade: "Dus je vindt dat ik lelijk ben?"#2 Euphoria: Nate & Maddy/CassieDe populaire serie Euphoria haalt heel wat zware onderwerpen aan, zo bevat ze ook een grote portie van toxische relaties. In seizoen 1 heeft Nate een relatie met Maddy, meteen wordt duidelijk dat deze relatie niet zo healthy is. Nate is heel jaloers en controlerend, de relatie wordt zelfs fysiek gewelddadig wanneer hij haar fysiek verwond. Ze liegen beide tegen de politie om elkaar (en Nate voornamelijk zichzelf) te beschermen. Ondanks dit alles verschijnen toch tal van artikels online die verklaren “waarom Nate en Maddy perfect zijn voor elkaar”. In seizoen twee start Nate een relatie met Cassie, maar achter haar rug spreekt hij ook nog af met Maddy. Hij negeert Cassie ook dagen na elkaar nadat hij seks met haar heeft gehad.


#3 Vampire Diaries: Elena & DamonAls kijker zoeken we graag een excuus voor ons favoriete koppel in een show, zo was dit bij Elena en Damon ook het geval. Damon en Elena hadden extreem vaak ruzie, maar dit werd zowel door de show als door een groot deel van de kijkers gezien als een teken dat ze enorm veel van elkaar hielden.


Een andere belangrijke vraag #teamstefan of #teamdamon ?


#4 YOU: Joe GoldDe netflix serie YOU heeft ondertussen al drie seizoenen en draait rond het leven van Joe G. Misschien kennen enkelen onder jullie de acteur van Gossip Girl, wat ook niet altijd een serie rond gezonde relaties was.

Anyways terug naar YOU. Joe is een lopende rode vlag, hij stalkt vrouwen waar hij interesse in heeft. Hij weet alles over hen van familieleden tot woonplaats en werkplaats. Hij is heel goed in het smoothtalken van vrouwen en controleert ze vaak op een subtiele manier. Ontvoering en moord maakt ook deel uit van zijn lijstje met rode vlaggen. If that's not unhealthy, dan weet ik het ook niet meer. Wij, als kijker, weten natuurlijk hoe disturbed Joe eigenlijk is. Maar zijn vriendin in de serie weet het op dat moment niet. Op sociale media vertellen velen dat je voor Joe Gold kleurenblind zijn (en dus alle rode vlaggen niet zien).


Series zijn niet echt, dat weten we allemaal. Maar hoe relaties keer op keer zo toxisch afgebeeld worden is toch niet altijd even oke. Hoe denk jij hierover? Vind jij dat jongeren beïnvloed worden door deze relaties op tv?bottom of page