Love Safely
Hoe kan ik iemand in een gewelddadige relatie helpen?
Ken je iemand of vermoed je dat iemand in een gewelddadige relatie zit? Wil je helpen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Geen probleem! Ik heb een korte handleiding opgesteld om je de do's en don'ts uit de leggen.

#1 Doen - Wees er voor hen en luister naar hun verhaal
Het neemt enorm veel kracht om hun verhaal te durven vertellen en zich open te stellen bij iemand. Vaak zorgt een gewelddadige relatie ervoor dat het slachtoffer helemaal geen zelfwaarde meer heeft en zichzelf als de schuldige ziet.
Het is al een hele grote stap om naar iemand anders toe te stappen om hun verhaal te doen. Luister er dus naar! (en geloof hen)
#2 Niet doen - Veroordelen/ judgen
Wat je zeker niet mag doen is judgen. Het heeft hen veel kracht gekost om hun verhaal tegen jou te vertellen, als je hen veroordeelt zullen ze nog meer geïsoleerd raken. Jullie relatie zal verslechteren in plaats van te helpen.
Je vriend(in) komt bij je aankloppen om hun verhaal te doen, niet om terechtgewezen te worden over hun situatie.
Je kan denken dat je je vriend(in) niet veroordeeld, maar dit kan snel zo overkomen bij iemand die in een toxische/gewelddadige relatie zit. Ik zet hier even kort enkele voorbeelden van zinnen op een rij die je niet tegen iemand in een gewelddadige relatie moet zeggen.
Waarom ben je niet weggegaan?
Wat heb jij gedaan om je lief zo te laten reageren?
Je lief zal wel gedronken hebben om zo'n dingen te doen/zeggen.
Echt? Ik kan het bijna niet geloven dat die persoon je zo zou behandelen.
Iedereen maakt wel eens ruzie in een relatie.
Ik zou zijn/haar verhaal wel eens willen horen.
Waarom heb je het zover laten komen?
Maak je er niet te druk om, ooit moet je verder.
Je denkt misschien dat dit hen ken helpen om verder te gaan met hun leven, om hun toxische/gewelddadige relatie te verlaten. Spijtig genoeg is het tegendeel eerder waar: ze zullen zich wegtrekken van jou omdat ze het gevoel krijgen dat ze niet hun verhaal bij jou kunnen doen, zonder terechtgewezen te worden.
#3 Doen - Vertel hen dat ze sterk zijn
Bedank hen voor het delen van hun verhaal. Het is niet makkelijk om je verhaal over je toxische/gewelddadige relatie te doen bij iemand. Dit vergt heel veel kracht.
Jongeren in een toxische relatie voelen zich al zo geïsoleerd en hebben een laag zelfbeeld door de continue opmerkingen van hun lief. Naar iemand toestappen en zich openstellen is een hele grote stap.
Bemoedig hen. Motiveer hen. En wees er voor hen. Vertel hen dat ze sterk zijn om hun verhaal met jou te delen. Bedank hen om de stap te zetten en zeg hen dat je hen bewondert voor hun kracht.
#4 Niet doen - Verplicht hen niet om hun lief te verlaten voordat ze hier klaar voor zijn
Verplicht hen niet om hun lief te verlaten de eerste keer dat ze hun verhaal tegen jou vertellen. Ik weet dat dit uit bezorgdheid en goede bedoelingen is, maar je vriend(in) zal het niet zo opvatten.
Dit vergt tijd, hoe frustrerend het ook kan zijn voor jou.
Je kan het hen zeggen natuurlijk. 'Als je stappen wilt ondernemen om je lief te verlaten, zal ik je helpen op elke mogelijke manier.' 'Hoe je lief je behandelt, is niet hoe jij behandelt zou moeten worden. Denk eens na of dit een goede relatie is voor jou'. Beschuldig hen zeker niet van niets te willen doen aan de situatie, dit vergt tijd. Ze moeten hun moed bijeen rapen om eindelijk te stap te zetten. Zorg dat jij er bent wanneer ze hier klaar voor zijn. Help hen te realiseren dat ze beter verdienen, zonder hen onmiddellijk te verplichten om weg te gaan.
#5 Doen - Stel voor om een safety plan op te stellen, just in case
Wanneer ze nog niet 100% klaar zijn om hun lief te verlaten, kan je voorstellen om samen te overlopen wat ze kunnen doen wanneer ze in gevaarlijke situaties belanden met hun lief.
Denk na wat er kan gebeuren, zowel op fysiek als emotioneel vlak. Kijk dan vervolgens samen wat je vriend(in) in dat moment kan doen. Beslis een veilige plak waar ze naartoe kunnen gaan, spreek een woord af dat ze naar jou kunnen sturen om je op de hoogte te brengen zonder het uit te spreken (in het geval dan hun gsm wordt gecontroleerd), etc.
Wanneer slachtoffers een veiligheidsplan opstellen, voelen ze zich vaak iets veiliger omdat ze weten wat hun verschillende opties zijn. Dit is ook een stap richting het echt verlaten van hun lief.
Verzorg jezelf
Vergeet niet voor jezelf te zorgen. Er willen zijn voor je vriend(in) is heel mooi en ze zullen dit zeker appreciëren. Hou je eigen mentale gezondheid in het oog en neem vooral niet te veel op je schouders. Wanneer het te veel wordt voor jou om te dragen, aarzel niet om zelf hulp te zoeken. Er zijn voor iemand in een toxische/gewelddadige situatie is niet simpel en vergt veel energie.
Je mag ons ook zeker contacteren als jij eens nood hebt aan een babbel of om te vragen wat je verder kan doen voor je vriend(in).