top of page

Emotioneel geweld in je relatie

Geweld is niet alleen fysiek. Een relatie met emotioneel geweld kan je zelfbeeld en vertrouwen volledig kapot maken.Maar wat is emotioneel geweld nu juist?

Emotioneel geweld is moeilijk te herkennen. Het is veel subtieler dan fysiek geweld en vaak duurt het even voordat je doorhebt dat je in een situatie met emotioneel geweld zit.

Wanneer je lief je slaat of duwt besef je sneller dat je in een gewelddadige relatie zit dan wanneer je lief mind games speelt.

Een toxische relatie is vaak de eerste stap naar emotioneel geweld. Het begint met een kwetsende opmerking of jaloers zijn om kleine dingen, maar uiteindelijk is een een constante stroom van beledigingen, manipulaties en opmerkingen waardoor je begint te denken dat het allemaal jouw schuld is (spoiler: het is niet jouw schuld!!)


Omdat emotioneel geweld geen fysieke wonden achterlaat, kan het zijn dat je het moeilijker vindt om over te praten of hulp in te roepen.

Weet dat emotioneel geweld ook zijn sporen achterlaat, vooral mentaal. Je wordt er onzeker en angstig van. Bovendien valt je zelfvertrouwen en zelfbeeld weg door continue opmerkingen te krijgen (meestal in de vorm van 'mopjes'). Je mentale gezondheid leidt er onder, vaak met depressie, anxiety en andere tot gevolg.Wat kan je doen?

Eerst en vooral, vertrouw op je instincten! Je buikgevoel zegt veel over de situatie. Als je een oncomfortabel gevoel krijgt of als je je na een tijd niet goed in je vel voelt door de opmerkingen van je lief dan zijn dat de eerste tekenen dat er iets niet juist zit. Luister naar jezelf.


Probeer het gedrag van je lief niet onmiddellijk goed te praten in je hoofd, maar praat er samen over. Leg uit hoe jij je voelt en stel je eigen grenzen duidelijk op. Welk gedrag vind je niet acceptabel en wat heeft je gekwetst. Houdt je lieft nog steeds geen rekening met jouw grenzen en gevoelens?

Merk je dat je lief je gevoelens weglacht, krijg je een 'het was maar een mopje' of 'doe niet zo gevoelig' naar je hoofd gegooid?

Vraag aan jezelf waarom je lief geen respect heeft voor jouw gevoelens. Respect hebben voor elkaar is een basiswaarde voor een gezonde relatie. Wanneer jouw lief geen respect voor jouw grenzen en gevoelens heeft, dan heeft je lief geen respect voor jou.


Hou de volgende feiten in je hoofd

  • Je moet vooral beseffen dat geweld niet jouw schuld is! Je lief laat je misschien geloven dat ze alleen zo reageren omdat jij iets verkeerd hebt gedaan, dit is alles behalve waar!

  • Geef jezelf tijd om te genezen. Zoek steun bij je vrienden of familie en neem tijd om het geweld te verwerken. Je kan terecht bij verschillende organisaties die je bijstaan in het verwerkingsproces.


bottom of page